Reality check onthult jezuietenstreek

Heb je het artikel gelezen van Jos Moons sj op Kerknet “Zelf liturgische gebeden schrijven? Het missaal goed bekeken”? Ik wel, want reeds bij het lezen van de titel gingen mijn voelsprieten overeindstaan. [UPDATE: het artikel is intussen verwijderd van Kerknet, maar het zat nog in Google’s cache]

In de studentenparochie van Leuven, waar hij pastoor is, is het de gewoonte dat de priester het openings- en slotgebed van de mis niet uit het missaal neemt, maar zelf formuleert. Voor hem was dat nieuw, hij was dat in Nederland niet gewoon. Vervolgens argumenteert hij dat die gewoonte best zinvol kan zijn, maar formuleert hij ook enkele goede bezwaren om toch voorzichtig om te springen met eigen liturgische gebeden.

Ik heb het artikel twee keer moeten lezen om zeker te zijn dat ik het juist las. Het komt immers over alsof er bij de UP ongeziene liturgische vrijheid bestaat. Al wie her en der te lande soms een kerk bezoekt, zal beamen dat die insteek een korte reality check niet doorstaat. Veel Vlaamse parochies lappen het ganse missaal aan hun laars en gaan veel verder in de vrije interpretatie dan alleen het openings- en slotgebed. Dat weet een slimme jezuiet toch ook?

Toen had ik het door: dit is een regelrechte jezuietenstreek! Artikels van liturgische scherpslijpers zullen niet snel de voorpagina van Kerknet halen. Je moet wel een jezuiet zijn om op het idee te komen je keiharde argumenten tegen liturgische woordenkramerij zo te verpakken dat het overkomt alsof je net voor liturgische vrijheid wil pleiten! Toch is de boodschap, voor de goede verstaander, duidelijk: het ganse missaal is gestolde wijsheid en je moet als priester al heel sterk in je schoenen staan wil je dat verbeteren, zelfs al is het maar een openings- of slotgebed. Knap gedaan, van Jos Moons sj!


P.S. Mijn voelsprieten vertellen me dat de lezer dezes nu vast meent dat ook mijn artikel aan een reality check toe is, maar dat laat me koud, mijn gemoed is gesust šŸ˜‰

 

Verwante berichten

De Heer is op reis tot het einde der tijdenĀ  Volgende zondag valt het feest van Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Op dat feest, evenals op de daaropvolgende zondagen van de Advent, wordt er verwezen naar Jezus' komst. Niet alleen zijn komst als verlosser, in de gedaante...
Zondagavondmis in Antwerpen Vorige zondag, feest van Christus Koning, was ik 's morgens niet tot in de mis geraakt. Dat is jammer, want dan mis ik de wekelijkse koffie achteraf. Mozaiek in het koor van de Sint-Michael-en-Petruskerk De eucharistie, die haal ik 's avonds in...
Misbegrepen? Zaterdag had ik een onthutsende ervaring. Niet met een verschijnsel dat me onbekend was, of zelfs niet met iets dat ik nog nooit had meegemaakt, maar met iets dat je blijkbaar pas werkelijk treft als het zo nabij komt: liturgische creativiteit. Natuu...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *