Geloven Leren

Opinie en tools voor wie begaan is met het katholieke geloof


Weekdagen in Advent op Missale

De weekdagen van de Advent zijn toegevoegd aan de website Missale. Tot voor kort waren enkel de dagen uit het missaal voor zon- en feestdagen zichtbaar. Nu verschijnen de eerste dagen uit het missaal voor weekdagen, met bijpassende illustraties.

Dinsdag van de eerste week van de Advent

De weekdagen van de Advent volgen een bijzonder schema. Tot 17 december zijn ze gekoppeld aan de voorafgaande zondag. Zo heb je bijvoorbeeld de “Dinsdag in de tweede week van de Advent”. Vanaf 17 december liggen de dagen vast op de kalender. Dat zijn de acht dagen voor Kerstmis, waarop als tussenzang de zogenaamde O-antifonen gezongen worden.

De eerste lezingen komen voornamelijk uit het boek Jesaja en overlopen alle voorspellingen die verwijzen naar de komst van Christus.

Aan de pagina’s voor de buitengewone vorm had ik geen werk, want het tridentijns missaal voorziet geen aparte missen voor de weekdagen in de Advent. Er zijn wel de quatertemperdagen in de derde week van de Advent, maar die zaten er al in.

Verwante onderwerpen...

  • De grootste Adventskalender

    Alledaags Geloven is in feite een heel grote adventskalender, die het hele jaar doorloopt. Elke dag zijn er weer nieuwe …

  • Kerstmissen

    De meeste gelovigen gaan met Kerstmis maar éénmaal naar de mis en kiezen voor de mis van kerstavond, de middernachtmis …

  • Ingesproken lezingen

    Toen ik laatst op zoek was naar een online lectionarium, kwam ik uit op de website van Bijbelhuis Zevenkerken, het …

  • Online Lectionarium in beide vormen

    In een vorig artikel was ik op zoek gegaan naar een online lectionarium. Na enig zoekwerk bleek dat wel degelijk te …

  • De liturgische kalender van Missale is ingevuld tot 2024

    Op de website missale.net kan je voor elke zondag of feestdag een stukje van de lezingen uit de mis vinden met een …