Geloven Leren
Opinie en tools voor wie begaan is met het katholieke geloof
Online Lectionarium in beide vormen
In een vorig artikel was ik op zoek gegaan naar een online lectionarium. Na enig zoekwerk bleek dat wel degelijk te bestaan.
Enkele dagen geleden las ik een tweet met de vraag wat de lezingen die zondag zouden zijn volgens de buitengewone vorm (tridentijnse mis). Mijn zoekwerk van vorige keer had enkel lectionaria opgeleverd volgens de gewone vorm van de mis.
In de traditionele kalender, welke zondag of evt feest vieren we morgen? Dan kan ik de lezingen nog even doornemen voor morgen. #Mis #babymee
— Mercèdès Vossenberg (@AiramIngrid) July 28, 2018
Temeer omdat de vraagstelster van deze tweet een hatelijk antwoord kreeg van een gerenommeerde katholieke trol (wiens twitteraccount tot mijn voldoening slechts door zichzelf gevolgd wordt), dacht ik: dat zou nog een mooie uitbreiding zijn voor missale.net. Die geeft reeds de liturgische kalender voor beide vormen van de liturgie en bevat in de database ook alle schriftlezingen die bij elke mis horen.
Vanaf nu vind je op missale.net op elke pagina een knop “Lectionarium”, die een nieuwe pagina opent met de bijbelteksten die in de mis worden gelezen. Het zijn niet echt de teksten volgens het officiële lectionarium, want dat zijn redactionele bewerkingen van de bijbeltekst. De teksten worden opgehaald uit een online bijbel (dat maakt dat de laadtijd van de pagina niet erg snel is). Voor het Nederlands is dat de Petrus Canisiusvertaling.
Nieuwe knop “Lectionarium”
Voor de techneuten: de pagina met het lectionarium is eigenlijk een front-end voor een generieke service die teksten ophaalt uit online bijbels. Een URL is opgebouwd als volgt:
http://alledaags.gelovenleren.net/lectionarium?title=H.+Laurentius%2C+diaken+en+martelaar&subtitle=vrijdag+10+augustus+2018&language=nl&Eerste+lezing=2Cor+9%3A6-10&Evangelie=John+12%3A24-26&edition=CAN
- title: de titel in de hoofding kan je zelf invullen
- subtitle: ondertitel, ook zelf in te vullen
- language: “nl” voor Nederlands, andere talen werken ook, bv “fr” of “en”
- edition: “CAN” voor de Petrus Canisiusvertaling en “WV95” voor de Willibrordvertaling (via rkbijbel.nl) — de Nieuwe Bijbelvertaling kan niet worden opgehaald, want die zit op slot en grendel achter een login op debijbel.nl.
- de overige parameters bevatten voor elke bijbelpassage die je wil opvragen als naam de kop, die je zelf kan invullen, en als waarde de verwijzing naar de bijbelpassage
Je kan dus ook zelf de API gebruiken om verwijzingen naar de bijbel te maken.
Verwante onderwerpen...
-
Weekdagen in Advent op Missale
De weekdagen van de Advent zijn toegevoegd aan de website Missale. Tot voor kort waren enkel de dagen uit het missaal …
-
Ingesproken lezingen
Toen ik laatst op zoek was naar een online lectionarium, kwam ik uit op de website van Bijbelhuis Zevenkerken, het …
-
De liturgische kalender van Missale is ingevuld tot 2024
Op de website missale.net kan je voor elke zondag of feestdag een stukje van de lezingen uit de mis vinden met een …
-
Lectionarium van de Tridentijnse Mis
De Tridentijnse Mis gebruikt andere schriftlezingen dan de gewone katholieke liturgie. Het is niet moeilijk op de …
-
Prentenmissaal krijgt "tweede druk"
Op de website missale.net krijg je bij elke zon- en feestdag van de katholieke kerk één of meerdere prenten (in totaal …