Ambetante liturgische muziek

Ik beluister graag ambient music. Sinds kort volg ik het kanaal r/ambientmusic op Reddit, wat een bezoekje waard is als je een vleugje ambient wil meepikken. Voor mijn huisgenoten is het soms “ambetante” muziek, maar dat trek ik me niet aan.

Bij het rondsurfen kwam ik vandaag op een bijzondere website mynoise.net. Daarop vind je een heel aantal “noise machines”. Een noise machine is opgebouwd op een beperkt aantal korte tracks die ‘live’ gemixt worden.

Deze blog gaat niet over muziek, maar over geloof, dus de lezer zal het niet verbazen dat je er ook noise machines vindt met een geestelijke inslag. Enkele voorbeelden:

Gregorian Voices, Early Roman Catholic Church Song Generator

Chapel Voices, Calming Generative Player

Beatae Memoriae, Church Soundscape Generator

Louis Vierne, Messe Solennelle, A recreation of a traditional Latin Mass at Saint-Sulpice

Het is een leuke gadget, maar ik kan er ook geen uren naar blijven luisteren. Met name die laatste noise machine echter, deed me denken aan een bijzondere CD-opname die ik enkele jaren geleden bemachtigde, die nu jammer genoeg uitverkocht is:

VIERNE MASS USED FOR EASTER SUNDAY MASS AT SAINT-SULPICE

Het is geen ‘klassieke’ uitvoering van een gecomponeerde mis. De opname probeert zoveel mogelijk de ervaring te benaderen van de liturgie zoals die honderd jaar geleden werd uitgevoerd, met klokgelui aan het begin en al. Vrij uniek, medunkt.

Ik heb er enkele opeenvolgende tracks uitgelicht die je hier kan beluisteren. De titels van de tracks zijn Sanctus, Elevation, Benedictus, Improvisation en Pater Noster.

 

Je hoort dus iets wat in onze hedendaagse liturgie heel ongewoon is: de consecratie die door de priester in stilte wordt voltrokken, slechts begeleid door een ijle orgelklank en belgerinkel. Als je je afvraagt wanneer de consecratie plaatsvindt: bijzonder in deze uitvoering is dat het Benedictus wordt gezongen na de consecratie, een praktijk die blijkbaar enkel gangbaar was in gezongen missen met polyfone muziek.

Als je die mis beluisert, voel je hoe de muziek de liturgische ervaring ondersteunt. Net als een stukje hedendaagse electronische ambient music je kan helpen je gedachten te concentreren op iets buiten de muziek, heeft de liturgische muziek als taak je gedachten te richten op het bovenaardse dat aan het altaar plaatsvindt, zonder er met je neus pal op te zitten.

Dat is niet zo dom, want zelfs als we alles perfect zouden horen en zien wat de priester zegt en doet, zouden we toch niet beter begrijpen welk een mirakel er gebeurt tijdens de consecratie. Voor onze ogen blijven het immers brood en wijn die de priester hanteert. We moeten tijdens de liturgie andere zintuigen hanteren om te weten wat er in de werkelijkheid van ons geloof gebeurt: het lichaam van Jezus dat volgens zijn belofte tegenwoordig is. Dan wordt de mis een echt gebed. 

Toch iets dat we vandaag af en toe missen, nu we er met onze neus pal opzitten…

Verwante berichten

“Niet opgeven, Jezus!!” Genade is een moeilijk begrip. Niet eenvoudig om uit te leggen aan iemand die geen theologisch vocabularium heeft. Het Compendium van de Catechismus van de Katholieke Kerk definieert genade als volgt: "De genade is de vrij geschonken gave di...
Vrije versies! Als we dan toch beland zijn bij de 'vrije versies' van de geloofsbelijdenis, dan laat ik die uit de liturgiemap van Welzijnszorg links liggen (goed bedoeld hoor, daar niet van), maar vind ik die van KISI (een internationale koorwerking) wel leuk. ...
10 tips voor een voedzame vasten Volgende week begint de vasten weer! Misschien heb je je al voorgenomen wat minder gulzig te zijn met voedsel, drank of andere consumptieartikelen. Maar heb je ook al voornemens om wat minder zuinig te zijn met het voedsel voor je geloof? Tien voe...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *