De verrijzenis van Jezus in drie bedrijven

Het laatste toneel uit de Toneelbijbel, het verhaal van de verrijzenis, verschijnt nu ook als gratis download. Zoals gewoonlijk kan je de A4-pdf downloaden en ook een PDF die is opgemaakt op A3-formaat, bedoeld om recto verso af te drukken en tot een handig boekje te plooien. Wie dat niet lukt kan het toneel bestellen als brochure, aan drukkostprijs.

Het toneel is opgebouwd in drie bedrijven:

  • Het Lege Graf
  • De Emmausgangers en de Ongelovige Thomas
  • De Belofte van Petrus en de Hemelvaart

De teksten zijn één op één overgenomen uit de Heilige Schrift, volgens een synopsis van de vier evangeliën en een klein stukje uit het boek Handelingen van de Apostelen. Om tot een sluitend verhaal te komen, heb ik me gebaseerd op een harmonisatie die ik vond op internet. Welke precies ik gebruikte, vind ik niet meteen terug, maar hier zijn verwijzingen naar pagina’s die gelijkaardige harmonisaties voorstellen.

Er zitten immers nogal wat tegenstrijdigheden in de verhaallijnen van de vier evangelisten. Ik heb voor mezelf al uitgemaakt dat dit geenszins afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het verrijzenisverhaal. Het is de overlevering van de apostelen en de andere betrokkenen in de verrijzenis, die door de evangelisten met veel vuur wordt gereconstrueerd. De details, ook al lijken ze tegenstrijdig, laten de lezer toe zich beter in te leven in wat er gebeurd is.

Die inleving is nog sterker als je het verhaal leest als een toneel, in de klas, in de catechese of thuis met de kinderen.

Het verrijzenistoneel en nog veertien andere bijbeltonelen vind je in De Toneelbijbel.

De Toneelbijbel (boek)

De Toneelbijbel bevat toneelstukken, gebaseerd op de synopsis van de vier Evangeliën volgens Mattheüs, Markus, Lukas en Johannes.

De Verrijzenis van Onze Heer Jezus Christus

Dit toneel bevat het verhaal van de verrijzenis van Jezus in toneelvorm volgens een synopsis van de vier evangeliën, in drie bedrijven.

 

Verwante berichten

Alledaags Geloven uitgebreid met bidprentjes voor ... Ken je nog de bidprentjes die je ouders verzamelden in hun zondagsmissaal? Op papier worden ze niet meer gedrukt, maar online zijn ze nog altijd te krijgen! Alledaags Geloven geeft elke dag een nieuw setje kaarten vrij, waarmee je aan de slag kan gaa...
Dienstmededelingen voor Advent Vanmorgen kregen we in de kerk een blad met een overzicht van de liturgische diensten, acties, biechtgelegenheid en feestelijkheden in Advent en met Kerstmis. Niet enkel in de beslotenheid van onze parochie wordt er vanalles op het getouw gezet, ook ...
Het gewone van de mis als infografiek (bis) Een tijdje geleden postte ik een infografiek van het gewone van de mis. Hier is er een nieuwe, die de voorgeschreven gebedshoudingen benadrukt. Gebedshouding in de mis Je vindt deze versie ook in het boek "Parels van het Katholieke Geloof".

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *