Geen hand voor mijn ogen zag ik in de kerk

Ik was iets te vroeg voor de vergadering van de kerkraad en ik dacht bij mezelf: zouden ze misschien in de kerk zijn, want ik had gezien dat de poort op een kier stond, terwijl er geen diensten gepland waren. Tot mijn verbazing kon ik in de kerk geen hand voor mijn ogen zien van de mist. Heel de kerk was duister en ze hing vol wierook en op het altaar kon ik in een lichtschijnsel een monstrans ontwaren met het heilig Sacrament.

De poort stond op een kier

Je zou kunnen denken dat dit de aanhef is van een verslag van een wonderbare verschijning, maar het toeval wilde dat ik binnenviel tijdens een filmopname. Onze priester, pater Marcin, kwam te voorschijn uit de mist en terwijl ik me aan het bedenken was of dit excessief verbruik van wierook onze boekhouding niet het gedrang zou brengen, deed hij me een en ander uit de doeken.

Jezusstraat

Het resultaat is een schitterende kortfilm waarvan we deze avond familiaal genoten hebben als voorfilm tot “To kill a mockingbird”, die al enige tijd op het programma stond. “Come and see” is de titel van de film, waarin een jongentje met een brandend kaarsje op queeste gaat door de stad Antwerpen om uiteindelijk zijn doel te vinden in de Heilig-Hartkerk bij Jezus. Wie een beetje vertrouwd is met de stad, zal verwonderd zijn over de talrijke herkenbare scenes waarin Christus op een of andere manier aanwezig is. 

Heilig Sacrament

De film “Come and See” van Selna de Maeyer is te verkrijgen bij uitgeverij Betsaida, of (op bestelling) in liturgisch centrum De Drie Leliën. De trailer vind je op Youtube.

https://www.betsaida.org/?p=dvd&id=320&t=Come+and+See

Verwante berichten

Sterke beeldtaal, maar nutteloos Eigenlijk  kan ik er niet omheen om op mijn blogje ook iets te schrijven over het toneelstuk "On the concept of the face, regarding the Son of God" van Castelluci, vorige week vertoond in Antwerpen, want het gaat over geloofsverbeelding (of juist nie...
Het Monotheïstisch dilemma E.H. Toon Clarijs, pastoor in Aalst, verwijderde enkele dagen voor Kerstmis eigenhandig de kerstversiering die het stadsbestuur op zijn kerk had laten aanbrengen. Hij vond het opschrift ‘Prettige Feesten’ niet passen. Op een kerk hoort het opschrif...
Dankzij de Verlichting? Dankzij Christus! De retoriek dat er geen verband is tussen de islam en de recente golf van terrorisme begint aan geloofwaardigheid in te boeten. Het inzicht dat nu opgang maakt, is te pleiten voor een islam die de Koran niet langer letterlijk gaat lezen, maar door mi...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *